Missie

De Stichting Hooibergen, bestuur v.l.n.r. Paul van Boekel, Jan Ottens en Annie Martens

 

Missie Stichting Hooibergen

Het hooibergen project dat in 2006 begon in Landerd krijgt inmiddels regionale allures! Dank zij dit project krijgt Noordoost Brabant en de gemeente Landerd in het bijzonder, er een nieuwe toeristische trekker van formaat bij.

De hooibergen dienen niet alleen voor de opslag van hooi en stro, maar bijvoorbeeld ook als bed-and-breakfast, atelier, dierenverblijf of winkel met streekproducten.

In 2014 zullen de eerste fiets-, wandel- en ruiterroutes langs de hooibergen een feit zijn. En dat is precies zoals onze stichting het graag ziet. Een toeristische trekker die het mooie groene karakter van onze gemeente versterkt tot in de verre toekomst. Zodat ook onze kindskinderen nog kunnen genieten van een mooie sfeervolle omgeving.

Om dit te bereiken hebben we een gedegen plan opgesteld (zie projectplan).

Kernbegrippen in dit plan zijn:

  • De hooiberg moet gemaakt worden van natuurlijke materialen. Het gebouw dient schoonheid en karakter te hebben en daardoor een aanwinst voor de hele omgeving te zijn. Dus geen kunststof of damwand en op de zolder echt hooi of stro. Het is ons een doorn in het oog om allerlei gebouwen te zien verschijnen die de naam hooiberg niet waardig zijn. Een tuinhuis van kunststof met een paar palen erlangs, staat haaks op wat wij voor ogen hebben. Dit gebeurt helaas ook!
  • Het bouwwerk is pas geslaagd als een toerist denkt dat het er al 100 jaar of langer staat
  • Liefst authentiek zijn voor Nederland.
  • Een functie hebben gerelateerd aan het platteland.
  • Een zichtlocatie betreffen bij een (woon)boerderij.